Abstract | Komunikacija kao aktivnost je osnova ljudskog života. Kvalitetno komunicirati znači moći se sporazumjeti sa različitim ljudima na različite načine, i pritom jasno poslati poruku u kojoj se govorom i popratnim gestama izražava ono što se želi postići komunikacijom. Poslovna komunikacija je jedan od temelja na kojima se gradi svako poduzeće. Ukoliko je poslovna komunikacija između radnika i menadžmenta na kvalitetnoj razini, velike su šanse da će se zadani posao obavljati efikasno uz obostrano zadovoljstvo svih dijelova hijerarhije poduzeća, počevši od vlasnika, preko direktora i menadžmenta do krajnjih izvršioca. Teško je pronaći najbolji oblik poslovne komunikacije unutar organizacije, stoga je najbolje kombinirati i ne držati se strogo pravila, već pronaći „zlatnu sredinu“ između opuštenosti i stege unutar zapovjednog lanca, te tako stvoriti dobru radnu atmosferu koja će rezultirati ostvarivanjem ciljeva postavljenih od strane top menadžmenta. Hotelijerstvo je djelatnost koja zbog prirode posla veže još mnogo popratnih djelatnosti uz svoje poslovanje, stoga je poslovno komuniciranje od izrazite važnosti za uspjeh poduzeća, bitno je da svi djelatnici budu na vrijeme i kvalitetno informirani o poslu koji je potrebno napraviti kako bi krajnji korisnici (u ovom slučaju gosti hotela) bili zadovoljni. Loše poslovno komuniciranje unutar poduzeća koje se bavi tom djelatnošću može dovesti do nepripremljenosti radnika, koja posljedično vodi do loše usluge, a loša usluga u današnjem svijetu tehnologije može dovesti do loših recenzija, koje rezultiraju lošijom potražnjom za smještajem, manjom ispunjenosti kapaciteta, zbog čega poduzeće ostvaruje manje prihode, a samim time i manji profit. Problem nedostatka kvalitetne komunikacije između djelatnika može se riješiti uvođenjem intraneta, zapošljavanjem većeg broja radnika kako bi se rasteretio postojeći kadar i samim time smanjile mogućnost dekoncentracije izazvane psihološkim pritiskom i frustracijama, koje mogu dovesti do nekvalitetnog prijenosa bitnih informacija. Potrebno je i radnike obavještavati na vrijeme o promjenama plana rada, te ih uputiti na vrijeme o potencijalnim promjenama vezanim za dolaske i odlaske gostiju, i dopustiti im da svojim sugestijama i prijedlozima sudjeluju u donošenju odluku, jer su oni ti koji su prvi u doticaju sa krajnjim potrošačima, te tako povećati zadovoljstvo i radnu atmosferu u samom poduzeću. |
Study programme | Title: Business Economics; specializations in: Finance and Banking, Entrepreneurship, Management, Finance and Accounting, Marketing, International Business, IT Business Course: Management Study programme type: university Study level: graduate Academic / professional title: magistar/magistra ekonomije (magistar/magistra ekonomije) |